Skip to main content

A MOTORKERÉKPÁR MÍTOSZ MEGERŐSÍTÉST NYERT

Márka Triumph Motorcycles 10th jan. 2024
  • A tökéletes motoros ajándék - Kilenc 64-es Triumph motorkerékpár, amelyeket Elvis Presley 1965-ben vásárolt magának és a Memphis Maffiának.
  • Segítsen megtalálni a Memphis Maffia Triumphokat -  Ezek a történelmi motorkerékpárok elvesznek az idők során?
  • Egyedülálló lehetőség egy egyedi "Elvis Presley" Triumph és a hozzá illő gitár megszerzésére. - Adománygyűjtés az Elvis Presley Jótékonysági Alapítvány számára

 

A Triumph Motorcycles felfedte az igazságot egy híres motorkerékpáros mítosz kapcsán - amely szerint Elvis Presley 1965-ben egy-egy rendkívüli motorkerékpárt ajándékozott a memphisi maffia minden tagjának.

A Graceland archívumában megtalált eredeti csekkek, amelyeket maga a Elvis írt alá, valamint Jerry Shilling, Elvis közeli barátja visszaemlékezései alapján megerősítést nyert, hogy Elvis kilenc Triumph motorkerékpárt vásárolt ajándékba, hogy ő és legközelebbi barátai együtt motorozhassanak Los Angeles dombjain.


A TÖRTÉNET

Elvis Presley egy örök zenei legenda és kulturális ikon. A történelem legtöbb eladott lemezzel rendelkező szólóénekese és egy igazi filmsztár, aki 31 filmet forgatott hollywoodi karrierje során. Szenvedélyes motoros is egyben, több filmjében is motorozott, többek között egy piros-ezüst Triumph 650 Bonneville "Desert Sled"-el az 1968-as "Stay Away Joe" című vígjátékban.

Elvis azonban már évekkel korábban megismerkedett a Triumph motorkerékpárokkal, mégpedig ezzel a történettel, amely épp annyira rock and roll, mint maga a férfi.

1965 júniusában Elvis a "Frankie és Johnny" című musical forgatásán járt a hollywoodi Samuel Goldwyn Studiosban. A forgatás szünetében Elvis a legközelebbi barátaival, a "Memphis Maffiával" töltötte szabadidejét Bel Air-i otthonában.

Jerry Schilling, Elvis barátja és a híres "Memphis Maffia" tagja, előleget fizetett egy új Triumph T120 650 Bonneville-re a Bill Robertson & Sonsnál a Santa Monica Boulevardon. Amikor hazahozta a motort, Elvis megkérte, hogy tehessen vele egy kört Bel Air környékén. Jerry természetesen engedelmeskedett, és Elvis felpattant a motorra. Le volt nyűgözve, és amikor visszatért, azt mondta a szállítási vezetőjének, Alan Fortisnak, hogy "rendeljen egyet az összes srácnak, de... még ma este!".

A Bill Robertson & Sons aznap este hét Triumphot szállított le, 650 TR6-osok és a nagyteljesítményű, dupla karburátoros 650 T120-asok egyvelegét. Együtt járták Bel Air környékét, késő estig motoroztak, és csak akkor álltak meg, amikor a szomszédok panaszt tettek a rendőrségen. A maradék motorok két nappal később érkeztek meg, és mind a kilencen gondoskodtak arról, hogy a lehető legjobban kihasználják a forgatási szüneteket, vasárnaponként együtt motoroztak a Pacific Coast Highway-en.

Jerry Schilling, Elvis közeli barátja így emlékszik vissza: "Elvis imádott motorozni, és tudtam, hogy amikor meglátja az új Bonneville-emet, ki akarja majd próbálni... és amikor ezt megtette, azt szerette volna, hogy az összes srácnak legyen egy, hogy együtt motorozhassunk vele!"


Elvis

 

AZ 1964-ES TRIUMPH 650 TR6 ÉS BONNEVILLE T120

A motorok, amelyeket Elvis vásárolt, valószínűleg a Triumph 1964-es modelljei, a 650 TR6 és a 650 Bonneville T120, amelyek lényegében ugyanazok voltak, egy vagy két karburátorral és különböző hangolási beállításokkal. A '64-es Bonneville a kifinomult arany és alaszkai fehér színben, a TR6 pedig a jellegzetes "Hifi Scarlet and Silver Sheen" színben, arany csíkozással, fekete vázzal és villákkal készült.

A Bonneville T120 a Triumph bonneville-i sós síkságon elért többszörös szárazföldi sebességrekordjairól kapta a nevét, amelyet az egész motoros világ igazi formatervezési ikonként ismer el, amely a 60-as években a Triumph elsőszámú teljesítményét, kezelhetőségét és stílusát biztosította, és az 1964-es amerikai specifikációjú "Bonnie" a magasabb kormányával klasszikusnak számít.

SEGÍTSEN MEGTALÁLNI A MEMPHISI MAFFIA TRIUMPH-JAIT

Mind a kilenc eredeti motorkerékpárnak nyoma veszett, és nincs hivatalos feljegyzés arról, hogy hová kerültek 65 nyara után. A Triumph most felhívást intéz a rajongókhoz világszerte, hogy segítsenek felkutatni vagy felfedni ezeknek a motoroknak a sorsát.

A Triumph kutatói szívesen hallanának bárkitől, aki tud valamit arról, hogy mi történt az említett motorokkal, vagy esetleg az utolsó ismert tartózkodási helyükről.

A Triumph- és Elvis-közösségek kollektív szemével a szemünk előtt remélhetőleg egy nap fény derül e történelmi motorok egyikére, amely a többi történelmi Triumph mellé kerülve történelmet írhat. 

Ha bármilyen információval rendelkezik e történelmi motorkerékpárok hollétéről, kérjük, lépjen kapcsolatba a Triumph-al a következő címen [email protected].

EGY KIVÉTELES 'ELVIS PRESLEY' EGYEDI TRIUMPH MOTORKERÉKPÁR

ÉS A HOZZÁILLŐ GIBSON LES PAUL GITÁR

 

Ennek a nagyszerű történetnek a felfedezése hiányt pótol a történelemkönyvekben, amellyel a Triumph saját történetének egy új, eddig el nem mondott fejezetével bővült. A Triumph és az Elvis Presley Enterprises a két ikonikus és maradandó márka újonnan feltárt közös történelmének megünneplésére egy különleges, egyedi motorkerékpárt rendelt, hogy pénzt gyűjtsön egy nagyon jó cél érdekében.

Ez az egyedi Bonneville, amely egy vadonatúj T120-as modellen alapul, a díjnyertes művész, J Daar egyedi dizájntervét viseli, amelyet az 1964-es Memphis Maffia motorok és az 1968-as Stay Away Joe Desert Sled ihletett, valamint Elvis legikonikusabb 1968-as Comeback Special megjelenése is hatással volt rá. A dizájn aranyszínű betűkkel jelzi Elvis nevét, valamint vörös alapon látható sziluetteket, amelyek a leghíresebb '68-as Comeback Special előadás díszletét idézik.

A motorkerékpárt a Triumph USA marketingigazgatója, Adam VanderVeen mutatta be a 2023-as Barber Vintage Fesztiválon Birmingham Alabamában, ahol a "Isle of Triumph"-on volt kiállítva, számos történelmi Triumph motorkerékpárral együtt. Ezek között volt egy eredeti 1964-es Bonneville T120-as, amely ugyanolyan arany színben pompázott, mint az Elvis által vásárolt motorok közül több is, és amelyet Laura Langham tulajdonos nevezett be a VAHNA Motorcycle Show-ra.

A kiállításon J Daar, az egyedi motorkerékpár-művész a következőket mondta: "Megtiszteltetés volt számomra, hogy én húzhattam le a leplet erről a csodálatos motorkerékpárról. A tribute motorok mindig különlegesek, de a Király tiszteletére készült motor az egyik legkirályabb projekt, amin valaha dolgoztam. Ez a kerékpár olyasmi, amire az új tulajdonos hihetetlenül büszke lehet, hogy a garázsában áll. Ez nem csak egy egyedi dizájn, amely egy nagyszerű történetet ünnepel, hanem egy remek módja annak is, hogy pénzt gyűjtsünk egy ilyen jó ügy érdekében."

A Barber Festen egy Les Paul gitárt is kiállítottak, amelyet egy ideiglenes egyedi borítással láttak el, hogy kiegészítse az egyedi Bonneville T120-at. A Gibson által adományozott Les Pault szintén J Daar festőművész fogja lefesteni, és a motorkerékpárral együtt árverésre kerül. A gitárválasztást Elvis nagylelkűségének egy másik példája ihlette: a '68-as Comeback Special próbáin Elvis egy Les Paulon játszott, amelyet aztán a szakácsának ajándékozott. A dizájn ugyanazt a piros, ezüst és arany színösszeállítást követi, mint a motorkerékpár, valamint az üzemanyagtartályon és az oldalsó panelen látható Elvis-grafikát, amelyen a Király sziluettjei láthatóak a karosszérián, amelyet az ikonikus "68-as Comeback Special" megjelenés ihletett.

Beth Heidt, a Gibson marketingvezetője így nyilatkozott: "Sok éven át volt szerencsénk az Elvis-csapattal együttműködve ünnepelni az örökségét, így amikor meghallottuk, hogy barátaink Gracelandben és a Triumph együtt dolgoznak egy egyedi motorkerékpáron, hogy felhívják a figyelmet és pénzt gyűjtsenek egy jó ügy érdekében, csatlakozni akartunk Elvis nagylelkűségének tiszteletére - és hasonlóan ahhoz, amit a The 2022 Distinguished Gentlemen's Ride támogatására készült '59-es Legends kollekciónkkal tettünk, ez az egyedi Gibson Les Paul modell tökéletesen illeszkedik a motor csodálatos formatervéhez."

  

 

Ha bármilyen információval rendelkezik e történelmi motorkerékpárok hollétéről, kérjük, lépjen kapcsolatba a Triumph-al a következő címen

[email protected]
Elvis

 

"Izgatottak vagyunk, hogy egy olyan ikonikus márkával, mint a Triumph, együttműködve életre kelthetjük ezt a különleges, egyedi Bonneville T120-ast, miközben Elvis egyik kedvenc jótékonysági szervezetének, a memphisi Goodwill Homes Community Services-nek a javát szolgáljuk" - mondta Dana Carpenter, az Authentic Brands Group, az Elvis Presley Enterprises tulajdonosának szórakoztatóipari ügyvezető alelnöke. "A Gibson barátaink nagylelkűsége, akik egy hozzá illő egyedi Les Paul gitárral járultak hozzá, tovább erősíti a nagylelkűség és a közösség örökségét, amelyet Elvis Presley képviselt."

 

Ezt az egyedi Bonneville T120 motorkerékpárt és a hozzá illő Gibson Les Paul gitárt az Elvis Presley Jótékonysági Alapítványnak adományozták, hogy pénzt gyűjtsenek Elvis egyik kedvenc jótékonysági szervezetének, a Goodwill Homesnak, egy memphisi intézménynek, amely tanácsadást és szolgáltatásokat nyújt bántalmazott gyermekeknek és családjaiknak. 

További részletek az árverésről hamarosan a Graceland.com oldalon lesznek elérhetők.

 

 

Fedezze fel a cikk címkéit