Skip to main content

VIVE LE TIGRE

Triumph tiger 1200 riding
Epikus kalandok Triumph motorkerékpárok 22nd szept. 2023

Melyik kalandmotor-tulajdonos ne álmodott volna már egy nagy kalandról: Afrikában, Ázsiában, az Egyesült Államokban? Legtöbbször a távoli országok és kontinensek, amelyek álmodozásra késztetnek bennünket. De mi van akkor, ha csak öt napja van, és szeretné bejárni Közép-Európát? A Triumph Svájc egyesített négy nagyon különböző motoros tapasztalatokkal rendelkező fiatalt, felültette őket egy Triumph Tigerre, és elkísérte őket egy túrára a francia Alpokba. Ami ezután történt, mindannyiunkat meglepett.

A négy motoros mindegyike különböző motoros háttérrel rendelkezett. Héloise és Sebastian, egy fiatal pár francia Svájcból, jól érzik magukat a Modern Classics szcénában, de kevés tapasztalattal rendelkeznek a kalandmotorozásban. A zürichi származású Anja minden alkalmat megragad a szakmai élete körül, hogy versenygépével a világ körüli pályákon körözhessen. Eddig soha nem kedvelte a kalandmotorokat.

Nem így Lennart, aki minden szabad percét a Tiger nyergében tölti már több hónapja. Eddig minden rendben, a négyes csütörtökön kora reggel találkozott Martignyban, Svájc francia nyelvterületen fekvő részén. 

three images from road trip )

A terv: 2000 km megtétele a francia Alpokban, öt nap alatt, főként a kis hegyi utakon. Egy ambiciózus projekt, még a tapasztalt motorosok számára is, Lennart vezető kiváló edzői és motivációs képességei ellenére.

A francia Alpok kiváló hátteret nyújt a motoros túrákhoz. A Francia Túraklubnak köszönhetően, amely több mint 100 évvel ezelőtt ösztönözte a svájci Genf és a földközi-tengeri Toulon közötti alpesi útvonalak fejlesztését a hegyi turizmus előmozdítása érdekében. Ma már minden franciaországi gyermek ismeri a Col du Galibier-t, amely minden Tour de France földrajzi csúcspontja. Kevésbé ismert a francia Alpokat átszelő kis utak végtelen hálózata, amelyeken a szurdokok és lejtők mentén, minden elképzelhető alpesi hágón át lehet motorozni. A kaland szíve, mi mást is kívánhatnánk?

A három kalandvágyó kezdő maga mesél tapasztalatairól.



Eloise: "A régi motorok szerelmeseként nem tudtam, mire számítsak, amikor felajánlották, hogy egy hétvégére kipróbálhatok egy Triumph Tiger 1200-ast. Mivel kíváncsi és kalandvágyó vagyok, azonnal elfogadtam a lehetőséget erre a kalandra..

Átvettem a Tiger 900 Rally Pro-t, amely a következő napokban útitársam lesz az úton. A reakcióm az volt: "De ez hatalmas! Soha nem fogom megcsinálni!
Útnak indultam Sébastiennel, a férjemmel, aki elkísért ezen a gyönyörű kalandon Martigny felé. Már az első néhány kilométeren rájöttem, milyen lenyűgöző ez a motor, és hamarosan rájöttem, hogy rendkívül könnyű és egyszerűen kezelhető. Még a motorozás nélküli időszak után is rögtön jól éreztem magam, és gyorsan magabiztosnak éreztem magam a motorral.

A találkozón Reto mosolyogva fogadott minket, és bemutatta nekünk a csodálatos csapatot, Anját és Lennartot, akikkel ezt az 5 napot töltöttem, és akiket azonnal imádtam. A kávé melletti eligazítás után elindultunk 5 napra hágókkal, hegyekkel, tavakkal és varázslatos tájakkal tűzdelt utakon.
2 napig a legszebb francia utakon motoroztunk, egészen Barcelonnette-ig, ahol 24 óra tiszta szenzáció várt ránk, miközben a hágókon és a szurdokokon átkelve a lélegzetem is elállt az út során. 

A svájci németet néha nehéz volt lefordítani, ha tájékozódásról volt szó, de ennek a gyönyörű csapatnak a kedvessége és a többiek személyisége nagyszerű emlékeket és sok nevetést ígértek.

Megérkeztünk Barcelonnette-be, és lehetőségünk volt csatlakozni a Triumph Ride csapatához, hogy egy felejthetetlen napot töltsünk el a hegyek és folyók közötti kis utakon ennek a gyönyörű régiónak a felfedezésével. A mormoták kiegészítették a motorok halk zúgását ezen a lenyűgöző tájon. Egy ebéd a természetben, hogy feltöltődjünk, hogy utána útnak induljunk John Mbaye-val, aki az aznapi vezetőnk volt.

Az út folytatódott, és elkezdtük a nagy francia és olasz hágókat bevenni (Isola, Bonnette, Galibier, Iseran). Tele voltam érzelmekkel a természet közepén, egyszerűen csak így, anélkül, hogy számítottam volna rá.

Ez az élmény hihetetlen volt, a szabadság és a boldogság érzése, a Triumph Tiger 1200 motorkerékpárral, amely végigkísérte ezt a kalandot, hihetetlen volt.

Az 5 napos utazás nagyon gyorsan eltelt. Utaink elváltak, és mindannyian visszatértünk a mindennapi életünkhöz. 
Miután ez a hétvége kiragadott a jelenből, mindig emlékezni fogok a kalandra és a gyönyörű emlékekre. Az utazás a Triumph Tiger 1200-as motorral csodálatos és isteni volt."

 

Anja: "Amikor Lennart és a Triumph meghívott a turnéra, először szkeptikus voltam. Már régóta elvesztettem a motorozás örömét a közutakon, mert a mai közúti motorok, amelyek engem érdekelnek, túlságosan gyorsak és erősek ahhoz, hogy a motorok céljának megfelelő módon mozogjanak. Lennart kedves szavai, a túráról készült fotói és az újonnan szerzett önbizalmam mind rendkívül hasznosak voltak - egészen addig, amíg nem álltam a lenyűgöző Tiger 1200 GT Explorer előtt: Hogyan lehet egy ilyen gépet, amely nagyobbnak tűnik, mint az autóm, napokig vezetni ennyi szűk kanyarban, és közben jól érezni magam? Nos, Lennart biztosnak tűnt, amikor azt mondta: "Hidd el, ez szerelem lesz első látásra". Öt kanyar után már a pedálokkal karcoltam az aszfaltot, és a vigyor az arcomon a sisakon keresztül is látszott. Egyszerűen hihetetlen, hogy ez a motor az első másodperctől kezdve mekkora önbizalmat adott nekem, és hogy mennyire intuitívan, biztonságosan és várakozásaimmal ellentétben sportosan tudtam vele közlekedni a néha szűk kanyarokban. A Triumph Tiger 1200-nak köszönhetően pillanatok alatt újra visszanyertem a közutakon való motorozás örömét. Köszönöm, Triumph! Elképesztő az a magabiztosság, amit ez a motor ad, hiszen intuitív módon lehet vele kanyarodni a kanyarokban. Ennek köszönhetően pillanatok alatt visszatértem a közutakon való motorozás öröméhez. Őrület!"

Sébastien: "Amikor a svájci Triumph csapata felajánlotta, hogy a Triumph Tiger 1200-as motorral elutazhatok Franciaországba, nem tudtam visszautasítani. A többi motorost nem ismertem, kivéve persze a társamat, Héloise-t. Miután túlléptünk a nyelvi akadályon, mivel az én angol és német nyelvtudásom gyenge volt, azonnal megértettük egymást. Ugyanakkor nyilvánvaló volt, hogy mindannyiunkat ugyanaz a szenvedély fűz a motorokhoz és a gyönyörű utakhoz. A Tiger 1200 egy impozáns motor, de ha egyszer elindul, nagyon könnyű vezetni és kezelni. És micsoda kényelem, kilométereken át utazhatsz vele anélkül, hogy fáradtnak éreznéd magad. Útközben Lennart talált nekünk egy csodálatos útvonalat a francia Alpok másodlagos útvonalai között, kis kanyargós utakat vegyítve, amelyek szinte megszédítenek, de egyben rádöbbentenek ezeknek a "nagy" motoroknak a mozgékonyságára is. Ez a kaland kivételes emberekkel hozott össze, és volt szerencsém megosztani ezt az élményt a párommal, mindenkinek ajánlom. Amikor egy Triumph Tigert látok, mindig eszembe jut a Lennarttal, Anjával és a Triumph Svájc csapatával eltöltött nagyszerű idő. "


 

Lennart: "Amikor a Triumph Motorcycles megkeresett, hogy szervezzek egy kalandtúrát a Tigerekkel, gondoskodtam róla, hogy néhány rendkívül nagy kihívást jelentő útszakasz is szerepeljen a programban. Ha nem lenne keskeny és kanyargós, nem venném be a túrába. Ráadásul gondoskodtunk róla, hogy a napok hosszúak legyenek, és alig legyen időnk megállni. Ez kemény lesz!

Nem tudtam, hogy motorosaink még újak voltak a kalandjátékban. Napokig kételkedtem: változtassak-e a programon, hogy könnyebb legyen nekik? Tényleg olyan utakon kell motorozni, amelyek teljes összpontosítást és magabiztos motorkezelést igényelnek? Adjak nekik valamikor egy szabad délutánt? Visszagondoltam a saját Tiger-tapasztalataimra: komolyabb offroad-tapasztalat nélkül szeltem át Izlandot és Afrikát egy Tiger 900 Rally Pro-val. Ha én meg tudom csinálni, akkor bárki meg tudja csinálni! Franciaország esetében tehát úgy döntöttünk, hogy az eredeti terv szerint haladunk, és nem kímélünk senkit.

Kiderült, hogy ez volt a lehető legjobb döntés! Nagyon jól éreztük magunkat a technikás és kihívást jelentő utakon. Motorosaink kényelmesen manőverezték a Tigereket minden kanyarban, minden kanyonban, minden hegyoldalon át. Amikor levették a sisakokat, csak mosolyt lehetett látni, csak boldogságot lehetett érezni. A hosszú motoros napok végén úgy szálltak le a motorkerékpárokról, mintha csak a napi 20 kilométeres munkába járást fejezték volna be. Teljesen izgatottak voltak az összes gyönyörű pillanattól, amit ezen a napon átéltek. A Tigerek által kínált mozgékonyság és kényelem lehetővé tette számukra, hogy életük kalandját éljék át - még akkor is, ha ez számunkra oly közel történt az otthonunkhoz. Számomra ez a kalandmotorok szépsége: lehetővé teszik, hogy új célpontokat érjünk el, olyan helyeket, ahol még soha nem jártunk. Akár a világot fedezi fel, akár saját vagy szomszédos országát fedezi fel újra: A Triumph Tiger 1200-as motorkerékpárjával eljuthat odáig... és vissza is! Ez a kaland volt ennek az élő bizonyítéka."

TIGER 1200

Triumph Tiger 1200: a világverő, minden útra alkalmas kalandmotor, amelyet Ön tökéletesített...